Framtidskommissionen

Regeringen tillsatte en Framtidskommission hösten 2011. Den ska peka ut Sveriges stora utmaningar efter 2020. Ordförande för kommissionen är statsminister Fredrik Reinfeldt. De övriga tre borgerliga partiledarna ingår och den är dessutom förstärkt med nio personer från näringslivet och forskningsvärlden.

 

Framtidskommissionen behandlar fyra områden och områdena rör bl.a. arbetsmarknad, grön tillväxt och problemet ”en åldrande befolkning”.

 

I tisdags kom delrapport nr 3 "Framtidens välfärd och den åldrande befolkningen". Ett digert material på 234 sidor som finns att ladda ner som pdf för de som är intresserade.

 

Budskapet i den är att alla måste jobba mer under livet om Sverige ska ha råd med en fortsatt standardökning i till exempel vård, omsorg och skola. Dessutom bör vi börja jobba direkt efter avslutade studier och inte ta ett sabbatsår för att resa jorden runt!

 

Det krävs att vi jobbar lite mer och lite längre upp i åren för att klara våra välfärdsambitioner, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

 

Reinfeldt vill framför allt använda "morötter" för att få människor att jobba längre. Han pekar på att regeringen redan för flera år sedan införde dubbla jobbskatteavdrag för dem över 65 år.

 

Jag kan konstatera att det är en morot som fungerar. Jag ska inte utesluta ytterligare morötter, säger Reinfeldt.

 

Dessutom kommer flera i framtiden att behöva byta yrkesbana för att orka jobba längre upp i åren. För att klara det behöver man kanske se över möjligheten att ta CSN-lån även efter man fyllt 54 år som är gränsen idag.

 

Göte Nilsson, Positiv Pension


Kommentarer


Namn:

E-post: (publiceras ej)

URL/blogg:

Kommentar:

Kom ihåg mig?