Nu har utredningen presenterats...

Innehållet var till stora delar redan känt, men nu har alltså utredaren presenterat den för Socialförsäkringsministern Ulf Kristersson.

Den utgår ifrån att vi måste arbeta mer i takt med att medellivslängden ökar vilket är en mycket rimlig konsekvens. Hälften av de som föds idag kommer att bli hundra år! Tänker man på det ett tag, så är det enkelt att inse att det pensionssystem som vi har idag behöver en anpassning.

I utredningen lanseras alltså en ”riktålder för pension” och den ska följa medellivslängden och vi kommer att få några år på oss att ställa om.

Enligt beräkningarna skulle denna riktålder vara 66 år 2019, 67 år 2022 och 68 år dröjer ända till 2034.

Sen är det tänkt att åldersgränserna i det allmänna pensionssystemet och närliggande system ska anknyta till riktåldern. Dvs att man justerar upp den nedre gränsen i motsvarande grad, vilket ju verkar logiskt. Det man eftersträvar är ju att vi totalt sett ska jobba fler timmar under vårt liv.

Utredningen föreslår därför att inkomstpension från och med 2015 inte får tas ut förrän man är 62 år. 2019 höjs gränsen till 63 år.

Sen kommer man till en kontroversiell punkt i utredningen och som redan mött kraftig kritik bl. a från arbetsgivarhåll. Det är rätten att jobba kvar på sin arbetsplats fram till 69 års ålder  som väcker diskussion (i dag är gränsen 67 år). Det finns idag många yrken där man inte klarar att jobba kvar ens till 65 år, därför att arbetsuppgifterna är allt för tunga. Vården är ett sådant exempel, snickare och elektriker är andra exempel. 

Kraftigt höjd gräns för tjänstepension

Utredningen tar också upp tjänstepensionssystemen som idag tillåter uttag från 55 års ålder. Från och med 2017 anser utredaren att den nedre gränsen ska vara 62 år, men eftersom tjänstepensionssystemen är ett avtal mellan arbetsmarknadens parter kan staten inte lagstifta om förändringarna.
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Kommentarer


Namn:

E-post: (publiceras ej)

URL/blogg:

Kommentar:

Kom ihåg mig?