Har du gjort några val för din avtalspension?

Förra veckan berättade vi om vårt införande av förslag på fondportföljer för avtalspensionen (eller tjänstepensionen om man så vill). Informationen om respektive avtalsområde hittar du på Mina sidor på vår hemsida där du kan logga in med personnummer och lösenord.

För de som jobbat inom flera avtalsområden kan det bli en del att sätta sig in i men det är en tröskel som man bör ta sig över av två anledningar. Den främsta anledningen är naturligtvis tillfredsställelsen över att (äntligen) satt sig in i vad man har för avtalspension. Då är man på god väg att ta kontrollen över pengar och placering.

Den andra anledningen är att flytträtten för avtalspensionen kommer att utökas och förbättras 2014 och det är en god idé att börja redan nu med de åtgärder man kan.

Har du valt traditionell försäkring eller har du valt fondförsäkring för din avtalspension? Ja, en del av detta framgår när du loggar in på pensionsmyndigheten och där kollar upp hur mycket du har i avtalspension.

Därefter är det mycket viktigt att du kontaktar kundtjänsten till ditt försäkringsbolag/förvaltare och ställer några enkla frågor, men viktiga frågor. På Mina sidor hos Positiv Pension kan du ta del av vad du bör tänka på innan du begär flytt av pengar.

Så här skriver vi på vår sida
Innan du flyttar ditt kapital kan det vara bra att undersöka vad flytten innebär.
 
Här är en checklista som kan vara till hjälp:
• Kontakta de försäkringsbolag som du har pensionspengar hos idag och ta reda på hur stort kapital du kan flytta.
• Ta reda på om det tas ut en flyttavgift vid flytten och vad denna är.
• Bestäm vilken riskspridning du är bekväm med. Det avgörs i valet av fonder.

; skaffa dig en pärm och samla in de uppgifter du behöver, skaffa dig överblick helt enkelt. Därefter tar du ställning till om du vill behålla den inriktning du har sedan tidigare, eller om du vill vara mera aktiv.

Slutligen; om du känner dig tveksam till att byta fondbolag så stanna kvar där du är, och kolla upp vilka fonder de har och hur möjligheterna till byten och ändringar ser ut. Det viktiga är att du kommer igång.
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Alla dessa råd

Häromdagen fanns det en liten notis i Göteborgs Postens ekonomisidor där man refererade till en blogg på Ikanobanken. Det var deras familjeekonom, Bodil Hallin, som gav råd i sin ekonomiblogg:

”Om du bara orkar göra en enda sak: Logga in på Minpension.se. Titta först på treminutersfilmen och beställ sen en pensionssammanställning så att du kan få en samlad bild av hur mycket du sparat ihop till pensionen”.

Ja, det var det hela och det rådet känner vi igen från många andra artiklar som rör ekonomi och pension. Ta reda på hur mycket du har på kontot - Men sen då? Vad ska vi göra sen då?

Ja, detta har vi i Positiv Pension tagit fasta på och nu har vi fondrekommendationer för samtliga avtalsområden. Kortfattat kan vi säga att det verkligen lönar sig att se över sin avtalspension och hur den är placerad. Vårt allra första råd är exakt densamma som ges på Ikanobankens ekonomiblogg; dvs logga in på Min Pension och ta reda på hur mycket kapital du har på din avtalspension.

Det är steg ett. När du vet det så är det dags för steg två och det är att ta reda på vilka alternativ som finns och vilka valmöjligheter du har för din avtalspension. Här finns det fallgropar och några viktiga saker att hålla koll på.
Vi kommer att hjälpa dig att sortera i den information som rör avtalspensionen (eller tjänstepensionen om man så vill), och vi ska göra det steg för steg och hålla det enkelt och begripligt.

Så följ oss på vår blogg och på Mina Sidor hos på Positiv Pension så kommer din kunskap om detta viktiga område och öka, och därmed dina möjligheter att påverka ditt pensionskapital i en positiv riktning. 
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Framtidskommissionen

Regeringen tillsatte en Framtidskommission hösten 2011. Den ska peka ut Sveriges stora utmaningar efter 2020. Ordförande för kommissionen är statsminister Fredrik Reinfeldt. De övriga tre borgerliga partiledarna ingår och den är dessutom förstärkt med nio personer från näringslivet och forskningsvärlden.

 

Framtidskommissionen behandlar fyra områden och områdena rör bl.a. arbetsmarknad, grön tillväxt och problemet ”en åldrande befolkning”.

 

I tisdags kom delrapport nr 3 "Framtidens välfärd och den åldrande befolkningen". Ett digert material på 234 sidor som finns att ladda ner som pdf för de som är intresserade.

 

Budskapet i den är att alla måste jobba mer under livet om Sverige ska ha råd med en fortsatt standardökning i till exempel vård, omsorg och skola. Dessutom bör vi börja jobba direkt efter avslutade studier och inte ta ett sabbatsår för att resa jorden runt!

 

Det krävs att vi jobbar lite mer och lite längre upp i åren för att klara våra välfärdsambitioner, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

 

Reinfeldt vill framför allt använda "morötter" för att få människor att jobba längre. Han pekar på att regeringen redan för flera år sedan införde dubbla jobbskatteavdrag för dem över 65 år.

 

Jag kan konstatera att det är en morot som fungerar. Jag ska inte utesluta ytterligare morötter, säger Reinfeldt.

 

Dessutom kommer flera i framtiden att behöva byta yrkesbana för att orka jobba längre upp i åren. För att klara det behöver man kanske se över möjligheten att ta CSN-lån även efter man fyllt 54 år som är gränsen idag.

 

Göte Nilsson, Positiv Pension


Från Kundtjänst till Kundservice

Bäste medlem,
 
Vi förnyar och byter nu därför avdelningsnamn från Kundtjänst till Kundservice.
 
Största skillnaden för dig som kund är att mailadressen nu är [email protected].
 
Samma goda bemötande och service finns fortfarande kvar, och vi finns som vanligt till ert förfogande via telefon på nummer 0200-58 00 58 vardagar mellan klockan 10-16.
 
Emma Härnqvist, Positiv Pension