Hur gör man pengar?

SvD Näringslivs ekonomireporter, Andreas Cervenka, har än en gång producerat en mycket läsvärd krönika. Frågan han ställer är ”hur gör man pengar?” 

Så här skriver han:

”Koll på cashen”. Det är det käcka namnet på ett utbildningsprojekt som ett antal myndigheter har startat för att öka gymnasieungdomars kunskap om ekonomi. En förhoppning är att minska antalet kids som travar ut i livet som nybakade sms-låneslavar.

Men frågan är om inte behovet av elementär cashkunskap är ännu mer skriande i vuxenvärlden.

De senaste åren har folkvalda i Europa tvingats lära sig bokstavskombinationer som CDS, ESM, EFSF och CDO. Pengar som saknas, pengar som ska sparas, pengar som måste lånas. Detta debatteras dagligen.

Så hur fungerar det då? Enligt vad som går att inhämta från institutioner som Riksbanken, Bank of England, Bank of International Settlements med flera, är det viktigaste budskapet följande:

Mer än 95 procent av alla pengar skapas i och av privata banker. Pengaskapandet sker när banker beviljar lån.

En vanlig uppfattning är att banker tar kunders sparpengar och lånar ut dessa till andra kunder. Det är ett synsätt som härstammar från äldre skolboksmodeller. Så fungerar det inte i den moderna finansvärlden. En bank behöver inte vänta på att någon sätter in pengar för att kunna låna ut.

Siffror från Storbritannien visar att bankernas utlåning 1964 motsvarade 46 procent av landets BNP. 2007 var siffran 497 (!) procent.

Läs krönikan och kopplingen till EU:s finansiella problem i sin helhet här.
 
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Kommentarer


Namn:

E-post: (publiceras ej)

URL/blogg:

Kommentar:

Kom ihåg mig?