Billiga krediter

Blogginlägget skrivs ofta på tisdagar, ibland på onsdagar. Det kan bli timmar framför datorn för att scanna av inlägg, debattartiklar och krönikor.

Det mesta av informationen är mer eller mindre dyster. Det är väldigt uppenbart att vi måste  se om systemen för pensioner.

I allt detta läsande så återkommer jag ofta till krönikören Andreas Cervenka som skriver i sin ekonomiblogg på Svd.se. Cervenkas Pengar heter bloggen. Språket är fantastiskt och hans metaforer liknar ingen annans!

Den 23 maj skriver han följande:

”Efter en trettio år lång fest som avbröts abrupt 2008 har västvärlden de senaste åren försökt sig på en avtändning. Precis som i heroinsammanhang är det ingen vacker historia. För att lindra effekterna har världens centralbanker därför satt in en medicin: billiga krediter”.
 
Läs den i sin helhet här.
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

3,7 miljarder återbetalas till pensionsspararna

Från den 20 maj återbetalar Pensionsmyndigheten 3,7 miljarder i fondrabatt och arvsvinst. Återbetalningen är den högsta hittills. Under utbetalningstiden blir övrig fondhandel fördröjd, något som ni kanske märkt när ni loggat in på ert konto.

 

Pensionsmyndigheten kräver rabatt på fondavgifterna av fondbolagen och varje år betalas föregående års rabatter tillbaka genom att fler fondandelar köps till spararnas premiepensionskonton.

 

I år får landets 6,5 miljoner pensionssparare tillbaka 2,6 miljarder kronor i rabatter, vilket är en ökning med cirka 400 miljoner mot förra året.

 

Förutom återbetalning av rabatterade avgifter får pensionsspararna dessutom 1 125 miljoner kronor i arvsvinster. Det är pengar efter pensionssparare som avlidit under föregående år.

 

För att finansiera administrationen av premiepensionssystemet tar Pensionsmyndigheten ut en avgift av pensionsspararna. Avgiften beslutas av regeringen och är 488 miljoner kronor 2013, något högre än fjolårets 436 miljoner kronor. För den enskilde är avgiften satt till 0,14 procent (höjt från förra årets 0,12 procent) av kontovärdet, dock högst 110 kronor (samma som förra året). Detta motsvarar en genomsnittlig avgift på 0,10 procent eller 74 kronor per person.

 

Uppgifterna är hämtade från Pensionsmyndighetens hemsida under avdelningen ”Aktuellt och press”.

 

Göte Nilsson, Positiv Pension


Alltid intressant med statistik…

 
Nej, det är väl till att överdriva lite. Statistik kan vara både tröttsamt, långtråkigt, oinspirerat och ett fullgott skäl att hoppa till nästa sida i faktaboken.

Men faktum är att statistik också kan ge en enkel sammanfattning av ett skeende, eller en förenkling som gör att man plötsligt på ett effektivt sätt har vidgat sin kunskap och sina referensramar.

Så är det med artikeln i Svd.se Brännpunkt från den 14 maj i år, där författaren och journalisten Roger Älmeberg gör ett inlägg i debatten om våra pensionsnivåer jämfört med andra länder inom den Europeiska Unionen.

Svenskar jobbar i genomsnitt längst inom Europeiska unionen innan de går i pension. För svensken handlar det om 40,1 års arbetsliv medan genomsnittet för de 27 medlemsländerna är 34,5 år…”

”För de svenska pensionärerna innebär inte ett långt arbetsliv att de får ovanligt god pension i förhållande till sin lön”.

”I Sverige får en manlig genomsnittspensionär som lämnar yrkeslivet vid 65 års ålder en nettoersättning på 57,4 procent (median) av lönen medan i Grekland får pensionären 110 procent. I Nederländerna är motsvarande pension 103 procent av lönen”.

Läs kolumnen i sin helhet på Svd.se
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Det går bra även för tjänste/avtalspensionen

Förra veckan skrev vi om det glädjande resultatet för vår fond Positiv Pension Aktiv Global. Vi har en positiv utveckling även för de modellportföljer vi har för tjänstepensionen.

Modellportföljerna består av tre fonder i de allra flesta fall, och i något fall innehåller portföljen fyra fonder. 

I samtliga fall ligger drygt hälften av fördelningen i en fond, och där vi valt att placera det största innehavet i Danske Invests fonder.

I tisdags kunde vi läsa att två av deras fonder (som placerar i tillväxtmarknader) presterar för bra, och de väljer nu att i praktiken stänga dessa fonder för nyteckning.

Så här skriver man på placera.nu:

Danske Invest Global Emerging Markets och Danske Invest Global Emerging Markets Small Cap tillhör de bästa fonderna i sina kategorier. De senaste åren har kundtillströmningen varit så stor att förvaltarna nu ser en risk med att den framgångsrika investeringsprocessen riskerar att hämmas.

Fonderna är alltså inte helt stängda men med en köpavgift på 3 procent stängs de i praktiken, då det är svårt att motivera en sådan köpavgift. Det finns dock ett tidsfönster för de som går i tankarna att investera i fonderna. Köpavgiften införs nämligen först den 3 juni i år.”

Den fond vi placerat i tillhör inte de ovan nämnda, men de fonder vi valt i Danske Invests utbud levererar även de ett bra resultat, eller vad sägs om +8% sedan årsskiftet för den bästa?
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Det går bra nu!

Det går bra nu! Ja, det är en rubrik vi använt tidigare och det är lika roligt varje gång vi återanvänder den. Vad är det som går bra då?

Ja, jag menar naturligtvis resultatet för vår fond Positiv Pension Aktiv Global. När man loggar in på sitt konto på Pensionsmyndigheten kan man se att fonden har ökat med hela
12% under 2013 och det är ett alldeles lysande resultat.

Hur vet man om det är ett lysande resultat? Ja, det enkla svaret på den frågan är att titta på andra aktörer i branschen. Så låt oss bara titta på några medtävlare.

Handelsbanken, Generationsfond 50-tal, vars risktagande och fördelning ska passa för den som är född på 40-talet och ska pensionera sig vid 65 års ålder. Påminner lite om vårt eget upplägg, faktiskt! Resultat? Ja, strax över 7% hittills i år.

Svensk Fondservice har lite svårtydda resultat på sin hemsida men det verkar som att spannet i deras fonder ligger mellan +4% och strax över 9% för deras bästa fond.

Monetar redovisar idag ett resultat för året på +4,2% (Avser fondvalet ”balanserad”)

PPM-doktorn, har haft det riktigt svårt och deras egen fond ligger på minus 4% för 2013. Spannet för deras modellportföljer, dvs. deras rekommendationer är mellan -4,4  till +2,7% hittills i år.
Så för er som haft Positiv Pension Aktiv Global sedan årsskiftet: Logga in på ert konto och gläds över resultatet och enkelheten i att ha en fond som presterar bra.
 
Göte Nilsson, Positiv Pension