Snart är det dags för nästa kuvert
Jag tänker på tjänstepensionen och alla dess möjligheter, men också alla frågor.
Vet du hur det går för dig? Vet du om du har flytträtt på de pengar du har på din tjänstepension? Har du traditionell pensionsförsäkring eller har du fondförsäkring? Hur har utvecklingen varit de senaste åren, och vet du om du påverka detta själv?
Frågorna är många och dina möjligheter till val inom tjänstepensionen är också många.
Jag tänkte att vi skulle ta upp detta intressanta ämne några veckor framöver. Dels för att det är mycket pengar det handlar om. Dels för att man nu gör en översyn över regelverket runt flytträtten kring Tjänstepensionen.

Tjänstepensionen är kopplat till ditt anställningsavtal och för många handlar det om drygt 4 % av din lön som avsätts till densamma (att jämföra med premiepensionens 2,5 %). Det blir stora belopp under ett arbetsliv!
Det första du bör göra är att via Pensionsmyndighetens sida logga in på ”min pension”. Där kan se hur mycket du idag har på din tjänstepension, hur den kommer att utbetalas och i de flesta fall även så vilket månadsbelopp det rör sig om den dagen du går i pension.
Nästa steg är försöka ta reda på om det gått bra eller dåligt för dina placeringar, men det tar vi nästa vecka.
Göte Nilsson, Positiv Pension
Hur går vår nya fond?
Den 24 augusti startade Scientia Fund Management fonden Positiv Pension Aktiv Global. Det är en fond-i-fond lösning som innebär att du som kund kan placera hela ditt PPM-kapital i fonden. Fondens medel placeras uteslutande i av Scientia Fund Management AB förvaltade fonder eller genom direktplaceringar i enskilda innehav. Det innebär att fonden indirekt placerar i globala aktier där bolagens ledande befattningshavare, s.k. insynspersoner, själva har investerat större belopp och som av förvaltaren därför anses vara undervärderade på börserna.
Vi vet att det är många av våra kunder som är intresserade av hur fonden placerar och nu kan du enkelt ta del av informationen på Scientias egen hemsida. För er som använder Avanza.se för att titta på och jämföra fonder så kan du även hitta informationen där.
Den intressanta frågan är naturligtvis hur fonden presterat hittills? Det enkla svaret är att det gått alldeles lysande!
Resultatet, efter drygt tre veckor, är + 3,57%.
Fler goda nyheter!
Vi har nu fått upp vår nya hemsida, med ny layout, uppdaterad information och, som vi hoppas, en sida som gör det enkelt för dig som kund att hitta det du behöver vare sig det är kontaktuppgifter till oss, eller om du vill ladda ner blanketter för att ansöka om t.ex. efterlevandeskydd.
Göte Nilsson, Positiv Pension
Hur gör man pengar?
SvD Näringslivs ekonomireporter, Andreas Cervenka, har än en gång producerat en mycket läsvärd krönika. Frågan han ställer är ”hur gör man pengar?”
Så här skriver han:
”Koll på cashen”. Det är det käcka namnet på ett utbildningsprojekt som ett antal myndigheter har startat för att öka gymnasieungdomars kunskap om ekonomi. En förhoppning är att minska antalet kids som travar ut i livet som nybakade sms-låneslavar.
Men frågan är om inte behovet av elementär cashkunskap är ännu mer skriande i vuxenvärlden.
De senaste åren har folkvalda i Europa tvingats lära sig bokstavskombinationer som CDS, ESM, EFSF och CDO. Pengar som saknas, pengar som ska sparas, pengar som måste lånas. Detta debatteras dagligen.
Så hur fungerar det då? Enligt vad som går att inhämta från institutioner som Riksbanken, Bank of England, Bank of International Settlements med flera, är det viktigaste budskapet följande:
Mer än 95 procent av alla pengar skapas i och av privata banker. Pengaskapandet sker när banker beviljar lån.
En vanlig uppfattning är att banker tar kunders sparpengar och lånar ut dessa till andra kunder. Det är ett synsätt som härstammar från äldre skolboksmodeller. Så fungerar det inte i den moderna finansvärlden. En bank behöver inte vänta på att någon sätter in pengar för att kunna låna ut.
Siffror från Storbritannien visar att bankernas utlåning 1964 motsvarade 46 procent av landets BNP. 2007 var siffran 497 (!) procent.
Läs krönikan och kopplingen till EU:s finansiella problem i sin helhet här.

Göte Nilsson, Positiv Pension