Efterlevandepension utan ansökan från 1 november

Sveriges Riksdag har ändrat lagen om efterlevandepension så att Pensionsmyndigheten från och med den 1 november utan ansökan kan fatta beslut. Detta är en klar förenkling och förbättring för anhöriga, då de anhöriga i de flesta fallen inte kommer att behöva göra en ansökan för utbetalning själva.
 

"Inom en vecka efter att en person bosatt i Sverige avlidit så får vi reda på detta från Skatteverket. Vi utreder då om det finns någon efterlevande — barn, maka, make eller likställd med maka, make — som har rätt till efterlevandepension", säger Eva Chaibi, specialist på efterlevandepension.

 

"Om vi saknar någon uppgift så får den efterlevande ett brev från Pensionsmyndigheten där vi ber om den uppgiften. Så fort vi har tillräckliga uppgifter kan vi besluta om efterlevandepension".

 

"Om vi inte kan bedöma om det finns någon efterlevande så får dödsboet en broschyr om efterlevandepension och uppmanar den som anser sig vara efterlevande att ta kontakt med oss", säger Eva Chaibi.

 

Det finns givetvis undantag som kräver ansökan, om dem kan ni läsa här.

 

Som medlem i Positiv Pension får du redan efterlevandeskydd/livförsäkring. Till skillnad mot det skydd som Pensionsmyndigheten tillhandahåller (som tecknas först den dagen du pensioneras), kan du redan idag fram till 64 års ålder teckna försäkring för dina anhörigas trygghet.

 

Om du har några frågor så är du välkommen att kontakta kundtjänst på nummer 0200-58 00 58.

 

Emma Härnqvist, Positiv Pension


USA inför ett finanspolitiskt stup

Ni kommer kanske ihåg förra höstens turbulens inför USA:s svårighet att komma överens i kongress och senat huruvida man skulle höja skuldtaket, men även hur man skulle handskas med det allt större underskottet som USA brottas med.

En höjning av skuldtaket är normalt ett rutinärende, men den här gången tog Republikanerna strid för att positionera sig inför valet detta år.

Man kom alltså överens ”fem i tolv” och världen höll andan under några skälvande dagar i augusti.
 
I början av 2013 är det dags att ta itu med effekterna av förra höstens turbulens och genomföra de skattehöjningar och utgiftsminskningar man tidigare kommit överens om.

Stupet är i sig är alltså resultatet av en tidigare politisk uppgörelse som syftar till att få kontroll över budgetunderskottet, men problemet är att den kraftiga finanspolitiska åtstramning som stupet innebär skulle tynga USA:s ekonomi rejält. Och inte bara USA:s ekonomi. De är fortfarande den ekonomiska motor som påverkar världsekonomin i allt väsentligt och detta kommer att få spridning till andra ekonomier.

Dock menar många ekonomiska analytiker att kongressen kommer att träffa en överenskommelse innan årsskiftet.

"Politikerna kommer mest troligen att köra i mitten av vägen, men utfallet är långt ifrån givet. Spännvidden på sannolikheterna är stor och beror både på vem som blir vald till president och sammansättningen (i kongressen) på Capitol Hill", skriver Morgan Stanley.

En seger för Barack Obama bör, enligt Morgan Stanley, bana väg för en finanspolitisk överenskommelse mellan demokrater och republikaner som bygger på den gemensamma grund som trots allt finns i den mängd olika planer för budgetkonsolidering som lagts fram, även om det finns stora risker kring detta scenario.

"Risken är, förstås, att båda sidor i förhandlingarna går ut hårt, vilket begränsar utrymmet för kompromisser, och att detta 'chicken race' slutar dåligt", skriver Morgan Stanley.

Vi följer med spänning utvecklingen av stormen Sandy, men också presidentvalet och dess utfall.
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Pensionen sänks ännu mer än väntat

Sänkningen av inkomstpensionen blir lägre än vad Pensionsmyndigheten tidigare förutspått. I fredagens Di kan man läsa följande:

 

"I en ny prognos skriver myndigheten att sänkningen troligen blir 0,8 procent. I juli trodde Pensionsmyndigheten på en sänkning med 0,3 procent."

 

Om ni vill läsa hela artikeln så finner ni den här.

 

Emma Härnqvist, Positiv Pension


"Ditt pensionssparande - din framtida lön"

 
I söndagens SvD följde en intressant bilaga med till er som bor i mellansverige. Vi andra kan nu läsa den på nätet (klicka på bilden ovan).
 
Bilagans rubrik är "Ditt pensionssparande - din framtida lön"
 

"Säg ordet pension, och du, som de flesta människor, får en närmast reflexmässig reaktion i stil med narkolepsi. Lycklig är den minoritet som faktsikt förstår att pensionssystemet kan förverkliga drömmar.

 

I andra upplagan av vår tidning Ditt Pensionssparande - Din framtida lön får du råd om hur om hur du konkret kan påverka din pension. Tidningen har ett stort fokus på avgifter och visar hur mycket pengar som finns att spara i ditt sparande. Vi guidar dig genom pensionspyramiden."

 

På sida nummer 4 kan ni läsa om just Positiv Pension, InsiderModellen och mötet mellan vår grundare Göte Nilsson och Erik Lidén, ansvarig förvaltare av Positiv Pension Aktiv Global.

 

Säg ordet pension, och du, som de flesta människor, får en närmast reflexmässig reaktion i stil med narkolepsi. Lycklig är den minoritet som faktsikt förstår att pensionssystemet kan förverkliga drömmar.

I andra upplagan av vår tidning Ditt Pensionssparande - Din framtida lön får du råd om hur om hur du konkret kan påverka din pension. Tidningen har ett stort fokus på avgifter och visar hur mycket pengar som finns att spara i ditt sparande. Vi guidar dig genom pensionspyramiden. 

Säg ordet pension, och du, som de flesta människor, får en närmast reflexmässig reaktion i stil med narkolepsi. Lycklig är den minoritet som faktsikt förstår att pensionssystemet kan förverkliga drömmar.

I andra upplagan av vår tidning Ditt Pensionssparande - Din framtida lön får du råd om hur om hur du konkret kan påverka din pension. Tidningen har ett stort fokus på avgifter och visar hur mycket pengar som finns att spara i ditt sparande. Vi guidar dig genom pensionspyramiden. 

Emma Härnqvist, Positiv Pension
 

Pensionen – en fordran på framtiden

Inkomstpensionssystemet är ett fördelningssystem där årets inbetalda pensionsavgifter från de förvärvsarbetande används för att betala ut pensioner till samma års pensionärer. Pensionsavgifter till systemet betalas in samma månad som de intjänas och finansierar direkt de löpande utbetalningarna till dagens pensionärer. I princip är det samma pengar som betalats in under månaden som betalas ut i form av pension till pensionärerna.

Många kanske tror att vår allmänna pension, den vi får från staten, ligger på börsen, men så är det inte. Tar man en hundralapp av din framtida allmänna pension, så ligger maximalt 20 kronor på börsen. Tar man bort premiepensionen, som de flesta har i aktier, och bara tittar på inkomstpensionen, så ligger ännu mindre på börsen, cirka 6 kronor av samma hundralapp.
 
Merparten av pensionspengarna är en fordran på framtiden, som betalas in av den generation som jobbar och betalar pensionsavgifter då. Större delen av människors framtida pension beror alltså på hur många som arbetar och har inkomst i Sverige i framtiden.
 
Det känns allt viktigare att ta tag i sin avtalspension, sitt ppm-sparande och även att skapa möjligheter till ett privat pensionssparande.
 
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Genomsnittlig behållning på PPM

PPM blir en allt viktigare del av din pension och idag omfattar PPM drygt 400 miljarder kronor. Gruppen 55-59 år har i genomsnitt mest pengar på sitt konto.

Framförallt för att de ännu inte börjat ta ut sin pension, men också för att det är de äldsta årskullarna som får 2,5 % av sin pensionsgrundande lön insatt på PPM (i början var det ”bara” 2 % av som sattes in).

Hur mycket har då den årskullen i genomsnittlig behållning för januari 2012?
Ja, det är inte särskilt mycket! Drygt 98 000 kronor är den summa vi talar om.

Hur ser det ut för dig när du jämför dig med snittet?

Personer 25-29 år har i genomsnitt 19 700 kronor
Personer 30-34 år har i genomsnitt 41 800 kronor
Personer 35-39 år har i genomsnitt 67 600 kronor
Personer 40-44 år har i genomsnitt 84 900 kronor
Personer 45-49 år har i genomsnitt 91 900 kronor
Personer 50-54 år har i genomsnitt 94 300 kronor
Personer 55-59 år har i genomsnitt 98 000 kronor
Personer 60-64 år har i genomsnitt 81 300 kronor
 
Göte Nilsson, Positiv Pension

Har det gått bra för din tjänstepension?

Ja, det kan tyckas vara en enkel fråga. Det är väl bara att gå in på minpension.se och se hur man ligger till. Enkelt, eller hur?

Nja, riktigt så enkelt visade det sig inte att vara. Där står det bara vilket belopp man har just nu, men det framgår inte hur kapitalet har förändrats över tid. Man borde nog ha sparat tidigare årsbesked i en pärm.

Nåja, man kan väl gå in på någon känd pensionsförvaltares hemsida – det kanske kan ge lite vägledning. KPA är förvalsalternativet, det pensionsbolag som arbetsgivarna och facket har gett förtroendet att ta hand om din tjänstepension, om du inte gör ett annat val, så skriver de själva på sin hemsida.

Hemsidan är oerhört välmatad med mängder av information och det är inte helt lätt att veta var man befinner sig när man klickar runt och letar efter en enkel tabell där det går att utläsa resultatet för deras fonder. Någonstans såg jag i alla fall att medelårsavkastningen ligger på +5%. Är det bra? Nja, det imponerar inte särskilt mycket, och då sägs de ändå vara bäst i branschen!

Jag hittar dock en länk som heter Fondrapport 2012 (delår). KPA har, som ni vet, fyra stycken etiska fonder med lite olika riskprofil. Fondrapporten börjar med KPA Etisk Aktiefond. Där hittar jag mycket överraskande uppgifter (förutom att jag lär mig att fonden förvaltas av Swedbank Robur och att bland de största fem innehaven så hittar man konkurrenten Nordea!).

De har en omfattande lista över samtliga branscher och företag de placerar i. Under råvaror kommer den anmärkningsvärda posten. Där ser vi nämligen att KPA även placerar i Lundin Oil!

Lundin Oil som innehav i en av KPA:s Etiska fonder – hur tänkte dom där?

Fonden avstår från placeringar i tobaks-, spel-, alkohol- och vapenproducerande bolag samt följer vissa placeringskriterier för miljö, mänskliga rättigheter och korruption, står det som inledning i deras fondrapport.

Jag tror att jag måste ringa deras kundtjänst och be om ett klargörande!

Jag ber att få återkomma.
 
Göte Nilsson, Positiv Pension