Investerarna undviker europeiska aktier

I slutet av förra året var investerarna avvaktande, men har nu under januari börjat röra på sig. De gäller både privata investerare och proffsen.

”De som gjort förändringar under januari lämnar räntefonderna och köper aktiefonder. Men de undviker fortfarande europeiska aktier” säger Jim Rotsman, chef för Skandias Investeringserbjudande, i Dagens Industri (30/1 2012).

"De köper fonder med aktier i tillväxtmarknader som Ryssland, Indien, Kina och Brasilien. Och så köper de fonder med svenska aktier”, fortsätter Jim Rotsman.

Ja, det är ungefär så som vårt senaste fondbyte ser ut. Återstår ”bara” att se vad de senaste dagarnas förhandlingar med Grekland kommer att innebära för börsutvecklingen.  Vid sidan av den problematiken har nu Portugal seglat upp som ett ”nytt” orosmoln efter att räntorna skjutit i höjden.

Vänliga Hälsningar
Göte Nilsson


Pengarna måste in…



Grekland är satt under stark press och har de senaste dagarna förhandlat om en skuldnedskrivning med sina privata fordringsägare. De privata kreditgivarna till Grekland representeras av The Institute of International Finance (IIF) som funnits på plats i Aten för att sköta förhandlingarna. Men i måndags lämnade chefsförhandlaren den grekiska huvudstaden utan att en uppgörelse kunnat nås.

Grekland är hårt pressade och kämpar nu hårt för att nå en överenskommelse med de privata långivarna för att landet ska få nästa omgång nödlån från EU och IMF. Pengarna måste in inom två månader för att Grekland ska klara räntebetalningarna på sina lån. Får man inte in pengarna går landet mot en konkurs.

Man bedömer förluster på mellan 65-70 procent av de befintliga obligationsinnehaven och det skulle vara så långt den privata sektorn är beredda att gå. Nu följer några spännande dagar, där upplösningen inte är alldeles given.

Den europeiska skuldkrisen kommer alldeles säkert att bli ett laddat ämne på det årliga ekonomiska toppmötet i schweiziska Davos, som börjar på nu idag.

Vänliga Hälsningar
Göte Nilsson

 


Tillväxtländerna passerar oss i år…

År 2012 kommer att gå till historien som det år då tillväxt- och utvecklingsländerna för första gången kommer i kapp och förbi de etablerade industriländerna, räknat som andel av den samlade globala köpkraften. Det spår Internationella valutafonden, IMF.

Det är ett skifte av enorma historiska proportioner som vi kommer att få vara med om.

Kina är redan världens näst största ekonomi efter USA och i år kommer Indien att passera Japan och gå upp på tredje plats. Tillväxtländernas framgångar märks på en rad olika områden. Tre av världens tio största företag är numera kinesiska., enligt tidskriften Fortunes senaste sammanställning.

Men - i takt med att invånarna i Kina och Indien blir rikare, så får de också mer pengar till att köpa svenska kullager, telefonväxlar och annat. Sveriges varuexport till Bric-länderna, alltså Kina, Indien, Ryssland och Brasilien, är numera större än exporten till USA. Förra året ökade varuexporten till Bric-länderna med nästan 30 procent.

Allt detta kan man läsa i en intressant krönika av Gunnar Örn i Dagens Industri den 12 januari.

Vänliga Hälsningar
Göte Nilsson


Din pension

Är du ny som medlem i PositivPension så kanske du står inför ditt första fondbyte. För oss är det viktigt att du kommer igång och känner dig trygg i användandet av tjänsten.

Kundtjänst arbetar dagligen med såväl nya som gamla medlemmar som behöver hjälp med första steget.

Om du vill ha hjälp med att komma igång så är du välkommen att kontakta kundtjänst på nummer 0200-58 00 58.

Vänliga Hälsningar
Emma Härnqvist med medarbetare


Vad kommer att hända 2012?

Det är alltid lika intressant att göra en genomläsning av Di.se, E24, Realtid.se i början av året och dessutom komplettera det med ett svep över ekonomisidorna på DN och Svenska Dagbladet för att se vad man får för bild av dagsläget för ekonomin och eventuellt en liten föraning om vad som väntar runt hörnet.

Det som verkar vara gemensamt för samtliga ekonomibedömare är att de alltid verkar gissa fel i sina prognoser om hur börsen kommer att utvecklas. Gissningarna i år pekar mot att börsen kommer att leverera plus, men troligen inte så mycket. Det är kanske en reservation som man gör delvis beroende på att prognoserna för 2011 slog så katastrofalt fel.  Runt sex procent är en siffra som nämns för 2012.

Dock reserverar sig alla för hur krisen i Europa kommer att hanteras och även för USA:s hårt ansträngda ekonomi, som man inte vet hur den kommer att påverka utfallet. Själva avstår vi helt från att gissa, men kan konstatera att Eurofrågan står och balanserar just nu.

Vänliga Hälsningar
Göte Nilsson