Uppåt på Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen börjar veckan med att öppna uppåt, trots att helgens förhandlingar för att lösa euroländernas skuldkris inte har resulterat i någon uppgörelse. Orsaken till uppgången på Stockholmsbörsen är bland annat positiva resultat för verkstadsindustrin.
Fortfarande återstår svåra förhandlingar för Merkel och Sarkozy för att nå fram till ett samlat räddningspaket för euroländernas skuldkris och de kommer att sätta sig nu på onsdag igen. Det talas bland annat om att uppvakta Norge, Kina och andra länder med stora överskott och be dem satsa pengar i räddningsfonden.
Det blir en spännande onsdag och om man lyckas baxa en trovärdig lösning på plats så kommer det att bli intressant för oss att titta på en mer aktiv placering i aktiefonder, än vad vi har idag.
Även läget i den amerikanska ekonomin har förbättrats de senaste veckorna. Orsaken till detta finner vi främst i att återuppbyggnaden efter jordbävnings- och kärnkraftskatastrofen har gått snabbare än väntat. Dessutom har indikatorer som inköpschefsindex, investeringar och konsumtion varit bättre än väntat.
Detta tillsammans innebär att de flesta finansbörser världen över har startat veckan med uppgångar, och det känns som en trevlig start.
Vänliga Hälsningar
Göte Nilsson
Nordeas PPM-fonder i blåsväder
I måndagens nyhetssändning från SVT fick vi ta del av en granskning som SVT gjort av de stora bankernas förvaltning av sina pensionsfonder. Mest uppseendeväckande var Nordeas anmärkningsvärt dåliga resultat. Ja, resultatet var så illa att finansmarknadsministern rekommenderade folk att byta bank! Mer kan ni läsa här.
Låt oss därför bara titta helt kort på Nordeas pensionsfonder i premiepensionssystemet. Här har de sammanlagt 30 fonder och av dessa så är det endast åtta som har gått med plus de senaste fem åren! Tio av dessa 30 fonder är så kallade generationsfonder och är särskilt anpassade för att passa för de som inte vill göra ett aktivt val. Fonden förändrar sin placering över tid så att ju närmare pensionen man kommer, desto mindre risk ska man behöva ta. En bra tanke, eller hur?
Så här fint skriver de om sin fond, Nordea Generationsfond 1955-59
Inriktad på pensionsdag 30 juni 2022. Fem år innan minskas andelen aktier successivt från 100 till 50 procent, till förmån för svenska obligationer. Fonden placerar främst i internationella storföretag med goda vinstutsikter och attraktiv värdering och har ett visst fokus på företag inom tillväxtbranscher som data, elektronik och läkemedel när detta kan ske till en rimlig risknivå. De utländska investeringarna sker i de branscher som bedöms ha bäst framtidsutsikter. Räntedelen består främst av svenska obligationer utgivna av bland annat staten och kreditinstitut med hög kreditvärdighet.
Det låter bra ända tills man ser att det samlade resultatet för fonden på fem år ligger på -14%
(källa: Avanza.se)
För denna fond får du alltså betala en förvaltningsavgift på 0,5%, dvs du betalar för att se dina pengar minska i värde...
Vart är vi på väg?
Kina får allt större betydelse för världsekonomin och vi har i år sett flera tydliga tecken på detta. Som ni vet bygger man ett nytt World Trade Center på Manhattan. Det hette tidigare Freedom Tower men det officiella namnet blir One World Trade Center.
Den första hyresgästen som tecknade sig för 12 våningsplan var Kinesiska Staten! De skrev kontrakt, slantade upp det kapital som behövdes och ställde dessutom upp med en kredit till byggherren. Det är en mycket tydlig symbol på den maktförskjutning som är på väg att ske.
Man kan ha många synpunkter på den utveckling vi är mitt inne i, men i ett historiskt perspektiv så befinner vi oss i en mycket spännande tid. En som verkligen kan illustrera en del av skeendet är den svenske statistikern och professorn i internationell hälsa, Hans Rosling.
2009 hamnade han på listan med världens 100 främsta tänkare. Det är det amerikanska magasinet Foreign Policy som upprättar listan. Han har även varit med på vetenskapssymposiet TED Talks.
Det finns ett klipp på YouTube som visar en föreläsning som handlar om 200 länders utveckling på 200 år på bara fyra minuter.
Vänliga Hälsningar
Göte och Stig
En försiktig optimism
Under de senaste dagarna har man kunnat ana en försiktig optimism över det finansiella läget för Europa. De börsuppgångar man kunnat se, beror dels på att marknaden fått ökat hopp om att EU:s toppolitiker ska lyckas utforma någon form av samordnat stöd för EU-regionens banker. Dels för att det under gårdagen kom amerikansk statistik som var bättre än väntat vilket minskade oron för en recession i USA.
Vi har sett positiva tendenser tidigare under hösten, med tendenser har stannat vid just tendenser! Sanningen, även denna gång, är nog den att läget fortfarande i hög grad är att betrakta som instabilt. Med finanskrisen från 2008 i relativt färskt minne, är vi fortfarande försiktigt skeptiska till situationen.
Andreas Cervenka skriver krönikor i SvD Näringsliv. De är alltid intressanta och språket är färgstarkt och målande. Så här skrev han i måndags (3/10):
”Alla som har spelat Monopol vet hur det känns att hamna i en skuldfälla.
På bordet är det soprent bortsett från en och annan sladdrig femtiolapp och en lång rad pappersbitar med den olycksbådande texten Intecknad. När den lilla (jävla) hatten ännu en gång lyckas landa på Norrmalmstorg där ett hånflinande syskon låtit smälla upp ett fult Hiltonkomplex i rött brukar det betyda game over.
En oortodox lösning, förmodligen uppfunnen av en lätt sadistiskt lagd storebror, är att låta den skuldsatte låna pengar av sina medspelare för att hålla sig flytande. Vilket naturligtvis bara bidrar till att förlänga plågan.
Nästa steg är att låta förloraren låna direkt av banken. Detta kan teoretiskt sett fortsätta tills alla sedlar i banken är slut. Enda utvägen är då att köpa ett till Monopol-spel och skapa en ny bank att ösa pengar ur.
Det är ungefär där EU befinner sig just nu.”
Vänliga Hälsningar
Göte och Stig
Börjar det lätta nu?
I tisdags vid lunchtid kom positiva besked från Greklands finansminister Venizelos. Han räknar visserligen med nya nödlån men är också övertygad om att Greklands parlament kommer att godkänna de nya åtstramningar regeringen har föreslagit.
Beskedet gjorde att börserna, världen över, reagerade mycket positivt samtliga börser låg på ett hyggligt plus redan samma dag. Stockholmsbörsen steg med över 5% samma dag.
Men det finns fler goda nyheter.
I tisdagens DI.se fanns en artikel som behandlade en analys från den oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist. Han lyfter fram industriproduktionen som ett mått på att allt inte så nattsvart som många tycks mena. I artikeln kan vi läsa:
”Det är svårt att spåra någon konjunkturnedgång i den statistiken. Granskar vi världens fyra mest betydande länder, kan konstateras att det råder en industriell högkonjunktur i tre av dem och det fjärde landet har just återhämtat en gigantisk katastrof. Det senare rör Japan. Där föll industriproduktion 15 procent månaden efter katastroferna i mars, men är nu i rask takt på väg uppåt igen”, skriver han i analysen.
Vänliga Hälsningar
Göte och Stig